VILLI- JA LUONNONYRTIT

MESIANGERVO

Kuvahaun tulos haulle mesiangervo

TUNTOMERKIT : 
Varsi on punaruskea 50–120 cm korkea, jäykkä. Vartta kiertävät lehdet ovat 2–3 kertaa parilehdykkäiset ja aluslehdet ovat alta harmaita, lehdykät toistamiseen sahalaitaiset, päätölehdykkä selvästi muita isompi. Kukinto on tiheä, kermanvalkoinen kerrannaishuiskilo, voimakkaasti medelle tuoksuva. Itse kukat ovat pieniä.

NÄKÖISLAJIT : 
Mesiangervon näköislaji on sikoangervo. 

KASVUPAIKAT : 
Mesiangervoa esiintyy kaikkialla Euroopassa ja Suomessa. Sitä kasvaa rannoilla, ojan varsissa, paketti pelloilla, kosteilla niityillä ja lehdoissa. 

MILLOIN ON PARHAIMMILLAAN : 
Se kukkii kesä-elokuussa. 

MITEN KÄYTETÄÄN, KÄYTÖN HYÖDYT : 
Aromaattisen tuoksunsa vuoksi kasvin lehtiä ja kukintoja on käytetty viinin ja oluen maustamiseen. Mesiangervo on kauppayrtti
Mesiangervoteetä on käytetty hiusten pesussa edistämään niiden kasvua. Kasvivärjäyksessä mesiangervosta saadaan syvän keltaista ja vihreää väriä puretuksesta riippuen. Kuparisuolan avulla mesiangervosta on valmistettu mustaa väriainetta. 
Mesiangervolla on myös lääkkeellisiä ominaisuuksia. Saksalaiset kemistit eristivät mesiangervon lehdistä tuntemattoman hapon v. 1939, jolle annettiin nimeksi spireahappo mesiangervon silloisen nimen, Spiraea ulmaria, mukaan. Toiset tiedemiehet antoivat samalle hapolle nimen salisyylihappo, koska he eristivät samaisen aineen Salix-sukuisen pajun lehdistä. Myöhemmin spireahappoon opittiin lisäämään asetyyliryhmä, jolloin lääkevaikutukset pysyivät ennallaan, mutta sivuvaikutukset vähenivät. Asetyylispireahaposta tuli lyhennettynä Aspirin, maailman tunnetuin lääkemerkki.

HYÖDYLLISET AINESOSAT : 
Kasvi sisältää salisylaattejaflavonoidejaeteeristä öljyäsitruunahappoa ja myrkyllistä glykosidia, joka suurina annoksina voi aiheuttaa päänsärkyä.

RUOANLAITOSSA : 
Ruoanlaittoon mesiangervo tuo vahvaa marsipaanin makua. Kuivakakkuihin voi hienontaa kukkia mausteeksi, makusokeri syntyy mesiangervoja sokeripurkkiin säilömällä ja siirappi syntyy kaatamalla kukkien päälle kuumaa, kasaan keitettyä sokeri-vesisiirappia.  Kesäinen kakku koristellaan kokonaisilla kukkatertuilla. Kuivatettuna mesiangervon kukista voi uuttaa herkullista teetä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SEIKKAILUMATKAILU

ASIAKASPALVELIJAN ULKOINEN OLEMUS